diumenge, 4 d’octubre del 2009

<< Sempre hi ha hagut persones que han menyspreat, explotat, matat i torturat als animals cruelment i sense cap tipus de mirament.
La seva sensibilitat atrofiada i escassa no els permetia considerar moralment els altres animals, a vegades, ni tan sols els de la seva pròpia espècie.
Però així com la tradició religiosa i cultural d’Occident fa temps que han tractat (tot i que amb dubtós èxit) de posar a ratlla a la violència contra els altres humans, amenaçant amb penes legals i càstigs eterns als transgressors, mai s’han preocupat seriosament de regular la crueltat envers els animals >>.

Jesús Mosterín


<< Hi ha cap raó per la qual ens permeti turmentar als animals?
Jo no en veig cap...
Hi ha hagut èpoques en què la major part de l’espècie humana, sota la denominació de esclaus, ha estat tractada de la mateixa manera... com encara ara es tracta a les races “inferiors” d’animals.
Tant de bo arribi el dia en què el respecte dels animals adquireixin els drets dels que mai van poder ser privats excepte per la mà de la tirania.
Els francesos ja han descobert que la negror de la pell no és raó per abandonar a un ser humà al caprici del seu torturador. Tant de bo arribi el dia en què es reconegui que el número de potes, la pilositat de la pell o la terminació de l’os sacre són raons igualment insuficients per abandonar a un ser sensitiu al mateix destí...
Un cavall adult o un gos poden raonar i comunicar-se millor que un infant d’un dia, d’una setmana o inclús d’un mes.

Però la qüestió no és ¿poden raonar? o ¿poden parlar?, sinó ¿poden sofrir? >>

Jeremy Bentham

Raiden

1 comentari:

Lluna de Plata ha dit...

Molt cert. Encara no puc entendre que animals, que al cap i a la fi són com nosaltres puguin ser tractats d'aquesta manera.

Jo també espero que algún dia tots pensem que no hi han diferències entre les espècies.

M'ha agradat molt, de debó :)